Дачные правила  – кратко и просто от големия руски творец. (Антон

...
Дачные правила  – кратко и просто от големия руски творец. (Антон
Коментари Харесай

Правилата на А.П. ЧЕХОВ

„ Дачные правила ”  – кратко и просто от огромния съветски създател.

 (Антон Чехов, репродукция, 1948)

§§. Забранява се на дачата да живеят луди, безумни, страдащи от заразни заболявания, престарели, малолетни и намиращи се в нисш чин, тъй като на никое място няма толкоз огромна заплаха за съчетаване в легален брак, както на чист въздух.

§§. Живей, плоди, размножавай се.

§§. Ако ти, седейки у гостоприемната съседка, към този момент си изпил 3 чашки чай и след всичко това си почувствал надълбоко недоволство на мозъка, то въобще не прибягвай до фармацевтични таблетки, а си надявай шапката и заминавай.

§§. Къпейки се в реката, не спри с тил към брега, тъй като не е изключено там да се намират дами.

§§. Ако внезапно ти се появи оток на лявата буза, то със всички сили се постарай да получиш подобен и на дясната, тъй като нищо не притегля по този начин погледите, както симетрията.

§§. Изпръхналите от чести целувки устни се лекуват не толкоз с смазки, колкото с наставление от родители и настойници.

 (Семья Чеховых. Слева напряко: стоят - Иван, Антон, Николай, Александр и Митрофан Егорович; сидят - Михаил, Мария, Павел Егорович, Евгения Яковлевна, Людмила Павловна и её сын Георгий. Фотография 1874 г.)

§§. Не скуби тревите, не замърсявай почвите, не чупи брезите. Последното е възможно единствено в полза на педагогиката и правораздаването.

§§. На притежателите на дачи и участъковите пристави се предлага да  внушават на младите  хора, че изрази от рода на: „ Готов съм да ти дам целия свят! Ти за мен си по-скъпа от живота! ” и прочие, са най-малкото неуместни, тъй като могат да внушат на портиерите и полицейските стражари превратни понятия за задачите на живота и величието на вселената.

§§. В случай, че ти откраднат пуйките от дачата, подай недоволство на пристава и отмъщавай. Друг метод няма.

§§. За да опазиш дачата си от нашествия на родственици и другари, пусни слух за своята неблагонадеждност.

§§. И въобще: не върви със светли панталони, не пий мляко след заквасване, калявай слуха си с котешки концерти и високите трели на старите деви, яж безплатно, пий на облага, бит за непозната сметка, избягвай стиховете, акуратно плащай по празници, уважавай родителите си, бит началството и ще бъдеш благополучен.

Публикувано в списание „ Осколки ”, 1884, № 21, 26 май. Подпис: А. Чехонте.

Източник: izbrannoe.com
Снимки: wikimedia.org, rbth.com

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР